Der eksisterer en forestilling om at den ”gode” eller ”rigtige” kop, er den, der er halvt fyldt. Det er den der har ”ret”.
I virkeligheden har alle 3 glas dog ret og ikke mindst en ret.
En robust kultur rummer alle tre glas og formår at balancere dem, så vi ikke bare bider tænderne sammen og kører videre. Vi skal turde tale om fejl og problemer, og dermed ikke undertrykke vores frustrationer. Som den anerkendte systemiske teoretiker, Peter Lang, engang udtrykte det: “Bag ethvert problem er en frustreret drøm – og drømmen kom først!”.
Måden vi snakker om vores problemer på er dog vigtig, og vi skal tage hånd om dem inden de vokser sig større end nødvendigt. Det gør vi ved at tage det halvt tomme glas seriøs og anerkende frustrationer. Disse frustrationer kan nemlig føre organisationen videre og udvikle kulturen, kundernes oplevelse eller noget helt tredje. Problemer og frustrationer er ikke et mål i sig selv, men når de forekommer, kan de være kilden til udvikling og forbedring.
Når vi balancerer de tre glas, er det ligeledes vigtigt, at vi husker at snakke om, hvilke positive erfaringer, vi kan tage med fra vores succeshistorier. Vi skal huske at tale om, hvorfor et samarbejde gik godt, hvordan vi overkom en uventet udfordring eller hvorfor her egentlig bare er “super rart”. På den måde skal vi ikke opfinde den dybe tallerken igen.
I stedet for at blive klog på, hvad vi ikke skal gøre, bliver vi klogere på hvad vi faktisk skal gøre. På den måde formår vi at rumme alle tre glas og balancere dem på bedst mulig vis.
Indlægget Er glasset halvt fyldt, halvt tømt eller bare fuld af pis? blev vist første gang den Gnist.